Wie ben ik

Tekst, fotografie, website-ontwerp: © Cissi Driessen         

cissigroottaupeschilderijopmaat.jpg​  

Studies
Mijn naam is Cissi. Op mijn 17e ben ik aan de Universiteit van Antwerpen gestart met mijn studie Tolk-Vertaler Frans / Spaans / Nieuwgrieks, die ik 4 jaar later in 1991 heb afgerond (master). Daarna volgde nog een jaar aan de Universiteit van Straatsburg in Frankrijk. Verder heb ik op jonge leeftijd gestudeerd, gewoond en gewerkt in Spanje, Griekenland en Italië. 
Op verzoek corrigeer ik taalkundig Nederlandse teksten en websites en verricht ik tolk-/vertaalwerkzaamheden voor de talen Nieuwgrieks, Frans, Spaans, Engels, Duits en Italiaans. Verder ben ik lid van het Bio-identieke Hormoonnetwerk München.
Interessegebieden o.a.: natuur, wetenschap, techniek, aardrijkskunde, economie, geschiedenis. Verder kook, naai, tuinier en klus ik graag. 

Geluk is
rust aan het thuisfront
en elke dag een pan verse soep op tafel

Specifieke interessegebieden (o.a.)
* De kracht van onthaasten, positief denken, een goede ademhaling, vitamine D3 en bottenbouillon
Bio-identieke hormonen in de (pre-)overgang; zie bij interesse helemaal onderaan (graag informeer ik u hierover)
* Traditionele Chinese voedingsleer & geneeskunde: het zelfgenezend vermogen van ons lichaam en het voorkómen van ziektes door natuurlijke voeding en een balans tussen lichaam, geest en omgeving
* Psychologie: de mens als niet meer zelfstandig nadenkend kuddedier (Covid-19)
* Hoe je eenvoudig je gezichtsscherpte kunt verbeteren en ook van je bril kunt afraken (graag informeer ik u hierover)
* Hoogsensitiviteit in een overprikkelde wereld
* Toenemende chemische vervuiling en de invloed op mens en dier


'Geluk komt van tevredenheid'  (in de tuin van Taupe STUDIO)

De schilderijen en hoe het begon
Als kind was ik altijd bezig met dingen maken en bedenken. In 2010 heb ik zomaar eens een schilderij gemaakt (geen opleiding). Ik ben op alle fronten autodidact en geloof erin dat je met zelfvertrouwen, wilskracht en gewoon dóen in principe alles kunt. Wanneer je je openstelt en met oprechte aandacht, toewijding en bezieling iets doet, dan is alles leuk; ook strijken! Verkeerde keuzes bestaan niet, ze zijn altijd in een context genomen. Alles is een leerproces: je neemt volgende keer gewoon een andere afslag. Geen links zonder rechts, alles in de wereld is dualistisch. Door een positieve instelling komen er ook veel positieve dingen op je pad; dat mag ik dagelijks ervaren. 
In 2015 heb ik mijn deeltijdvastebaan opgezegd en volledig voor het schilderen gekozen; dat nam internationaal al snel een grote vlucht. De vrijheid die dit bracht gaf me de mogelijkheid nóg meer volgens mijn hart, intuïtie en de natuur te gaan leven. Door deze stap heb ik ook nagenoeg geen stress of haast - de grootste ziekmakers van de huidige tijd. En hierdoor heb ik elke dag nog meer tijd om iets te kunnen betekenen voor alle mensen om me heen. 

Als je goed geworteld bent
kruisen veel positieve dingen je pad

De stijl en de mensen achter het schilderij
Ik werk met acryl op linnen en 45 mm dikke aluminium frames. De stijl is abstract en kenmerkt zich door het grote formaat, dikke verfdruppels en in 3D meegeschilderde randen. Mijn stijl heeft zich gaandeweg vanzelf ontwikkeld en de schilderijen vinden hun weg ook naar het buitenland. In Europa probeer ik waar mogelijk de schilderijen persoonlijk te bezorgen met een grote bus, van Milaan tot Noorwegen. Met mijn schilderijen wil ik eenvoudigweg mensen blij maken, maar vooral ook inspireren om NU te leven en niet straks.
Hoewel de schilderijen inmiddels in veel landen hangen, is bekendheid voor mij absoluut niet belangrijk. A
lle bijzondere personen áchter het schilderij ontmoeten wel. Om te ervaren wat hen beweegt in het leven, welk pad ze bewandeld hebben. Elke ontmoeting is ook weer een spiegel en leerproces voor jezelf, dat vind ik nog steeds de grootste rijkdom van mijn fijne werk.

    

Tevredenheid, dankbaarheid, veerkracht
Tevreden en dankbaar zijn maakt dat ik me oer-gelukkig voel. Van huis uit heb ik altijd in de natuur geleefd, met een grote tuin vol groente, fruit en veel dieren, in een warm en nuchter (ondernemers-)gezin. Hier heb ik gezien dat balans aan het thuisfront essentieel is voor veerkracht in een gezin. Met een stabiele en sterke moeder die voor rust, regelmaat en goed biologisch eten zorgt. Elke dag een pan versgetrokken soep, 's ochtends een lepeltje levertraan. Vanaf de kinderjaren is dit mede van invloed op keuzes, succes en geluk in je latere leven. Van mijn vader komt de uitdrukking 'delen = vermenigvuldigen', die ik altijd goed bij me gedragen heb. Van hem heb ik ook meegekregen hoe out-of-the-box denken en in het diepe durven springen je leven verrijkt. Hiervoor ben ik allebei mijn ouders nog steeds heel dankbaar.
Ik voel me sterk verbonden met dieren, mensen en de natuur in het algemeen, en beleef de wereld en alle kleine dingen hierin zeer intens. Dat voelt als een groot voorrecht. Dagelijks met mijn handen in de aarde in de tuin tussen mijn dieren, lekker koken voor andere mensen, mijn fijne huis op orde: het geeft veel voldoening en tevredenheid, ik denk een voorwaarde voor geluk. Daarnaast ben ik ook gewoon ondernemer. 
Uit dit alles, en uit mijn dagelijkse ontmoetingen met fijne mensen, haal ik mijn inspiratie. ​

Geluk zit in jezelf
als je beseft hoe weinig je nodig hebt
ben je een rijk mens

Keuzes maken en focussen
Door bewust en op tijd keuzes te dúrven maken, kunnen we ons leven en geluk voor een belangrijk deel sturen en de regie in eigen hand houden. We hebben het altijd 'druk', maar zien niet in dat we dat zèlf veroorzaken. Hierdoor verliezen we beetje bij beetje veerkracht. Veerkracht is nodig om met tegenslagen om te kunnen gaan, en om goed geaard en geworteld te blijven. Hierdoor vergeten we ook waar het echt om gaat: om op DIT moment te leven. Onze identiteit ontlenen we vooral aan de buitenkant, daardoor vergeten we om ons op onze kern te richten. Enerzijds door een overdaad aan (social) media en informatie, maar ook zelf willen we gewoon teveel. Beide partners een carrière, een relatie met kinderen, een druk sociaal leven... het gaat maar zelden samen en leidt tot veel stress en onrust aan het thuisfront. De relatie, maar vooral de kinderen, zijn uiteindelijk meestal de grote verliezers.
 Niet voor niets zijn er zoveel burn-outs en scheidingen.
Nog maar weinig mensen vragen zich af: waar word ik nou écht gelukkig van? Dat is een proces van continu bijsturen, maar vooral ook je hart volgen. Op tijd keuzes maken en focussen op de echt belangrijke dingen maakt het leven zoveel waardevoller.

Het altijd 'druk' hebben
is vaak ook een vlucht voor het nu
Tijd kun je ook maken


Internet en globalisering: van alles TE
Door de opkomst van internet en social media zijn we koopziek geworden en is de huidige maatschappij ingericht op: veel, snel en goedkoop. In een wereld waar van alles TE is ontstaat disbalans en dan loopt de machine vast: teveel weelde en overdaad, teveel consumptie en verspilling. Daardoor teveel productie dus enorm zorgelijke chemische vervuiling in onze voeding en omgeving, die als hormoonverstoorder werkt. Teveel (social) media en informatie zijn een voedingsbodem voor zwart-wit denken, polarisatie en ontevredenheid. Door een te intensieve veehouderij en landbouw, met te veel dieren en mensen op elkaar, krijgen ziektes een kans.

Het antwoord op een ingewikkelde wereld 
is rust, eenvoud, 
en terug naar de natuur

Welzijn is zoveel waardevoller dan welvaart. Toch kiezen we ervoor door te razen in een overvolle wegwerp-maatschappij. Een continu streven naar groei en economisch gewin kan echter geen stand houden. Goedkopekledingindustrie, funshoppen, massatoerisme, de winning van kostbare mineralen via verwoestende mijnbouw voor de productie van GSM's, windturbines en elektrische auto's: het laat vernietigende sporen na en de natuur staat al heel lang onder druk. Technologische 'vooruitgang' heeft de wereld onnodig ingewikkeld gemaakt, maar ook onbestuurbaar. De overprikkeling en onrust die dit teweegbrengt is een voedingsbodem voor psychische klachten. 
Gelukkig kunnen we zelf veel doen. Het allerbelangrijkst is minder consumptie, minder productie, minder grondstoffen. Gewoon minder spullen kopen en minder weggooien, consuminderen en minimaliseren, tevreden zijn met wat we hebben. Ook afschakelen van prikkels en bewust kiezen welke informatie we tot ons nemen geeft minder vervuiling, meer rust in het hoofd, en meer geluk. "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" (Goethe)

In een wereld vol overdaad
ontstaan tekorten op alle essentiële gebieden

Covid-19: een wereld in disbalans
Covid-19 heeft veel sluimerends blootgelegd. Niet zozeer het virus is het probleem, maar de verzwakte mens. Het Corona-virus is er altijd geweest. Meer dan een ziekte is het echter een symptoom dat aantoont hoe kwetsbaar we zijn, hoe ziek onze wereld is. Maar ook hoe onhoudbaar het kapitalistische financiële systeem van continue economische groei.
Onbegrijpelijk is dat de situatie vanaf het begin onvoldoende multidisciplinair / holistisch is aangepakt. Jammer en kwalijk is de eenzijdige informatie via de mainstream media, die uit de context is getrokken, en waardoor een angstcultuur is gecreëerd. Bizar is eigenlijk dat we ons vanaf het begin louter gefocust hebben op een vaccin, in plaats van onze pijlen (ook) te richten op preventie, o.a. door stimuleren van een bewuste en gezonde manier van leven. De overheden wereldwijd hadden dit moment direct met beide handen moeten aanpakken. Een combinatie van onwetendheid, maar ook economische belangen. 
Al vanaf het begin was duidelijk dat de middelen ruimschoots de kwaal zouden overtreffen. Enerzijds de achteruitgang van ons natuurlijke immuunsysteem (o.a. onze lever en luchtwegen) door het veel te lange gebruik van mondkapjes en giftige ontsmettingsmiddelen, maar zeker ook door angt, sociale isolatie en eenzaamheid; dat is funest voor ons welzijn en onze weerstand. Het belangrijkste zijn we namelijk vergeten de afgelopen tijd: om samen te léven. Anderzijds de aanslag op ons milieu door een ongekende afvalstroom. Verder, en wellicht nog belangrijker, de pyschosociale gevolgen die we nog lang zullen ondervinden. Want vooral is Covid-19 een sociale en humanitaire crisis. En door de toenemende ongelijkheid, ontevredenheid en polarisatie die het teweeg brengt zeker niet de laatste.

Vitamine D3 is de stuurman van ons immuunsysteem
Samen met zink, vit. C , selenium en natuurlijke voeding
is het de beste preventie tegen Covid-19

Covid-19: weerstand en vitamine D3
Preventie is het antwoord op nagenoeg alles. Wanneer we de natuur weer haar werk laten doen en focussen op een gezond lichaam én een gezonde geest, kunnen we door weerbaarheid en een gezond immuunsysteem veel méér bereiken. Ik ben absoluut geen antivaxxer, maar het Covid-19-vaccin is bedoeld om kwetsbaren (ouderen en mensen met onderliggende metabole ziektes, zoals obesitas) minder ernstige symptomen te laten krijgen bij een eventuele besmetting. Voor de meerderheid van ons met een normale weerstand en zeker voor de meeste kinderen is het onnodig, en zelfs uitermate schadelijk. Daarbij werkzaam voor korte duur. Dit type virussen muteert continu en zal er altijd zijn, steeds meer in een wereldwijd overbelaste en verzwakte samenleving vol overdaad.
We kunnen zelf gelukkig veel doen, door onze leefstijl = weerstand aan te passen: minder stress, voldoende slaap, dagelijks beweging in de buitenlucht (licht) en gevarieerde voeding met heel veel groentes en belangrijke vetten. In de huidige Westerse wereld is echter ook een aanvulling met enkele supplementen niet onverstandig: vooral een hoge dosis vitamine D3, maar bijv. ook C, zink, selenium, magnesium, omega-3. 
En niet te vergeten: een grote dosis positiviteit en veel lachen. Lichaam en geest zijn één, we vergeten vaak de kracht van positieve energie. De ongecontroleerde stroom aan negatieve berichtgeving in de mainstream media is ziekmakend en heeft onwetendheid in paniek en angst veranderd. Angst is altijd de slechtste raadgever. In onze drukke levens volgen we de massa en denken we zelf niet meer na. 
Bewustwording op jonge leeftijd, via onderwijs aan kinderen over leefstijl, voeding en onze aarde, is een belangrijke eerste stap.

Af en toe stilstand is ook vooruitgang
maar dan gewoon op een andere manier

De natuur als leidraad
Ik geloof in de natuur als leidraad, in natuurlijke voeding en een bewuste manier van leven als preventief 'medicijn'. Terug naar onze intuïtie, leven en laten leven, onthaasten en vertragen: veel minder consumeren, rust vinden in je eigen huis en daardoor in jezelf, regelmatige waardevolle eetmomenten samen aan tafel, het gezonde verstand gebruiken en hierin ook bewuste keuzes maken welk nieuws je tot je neemt. Laat de bedroevende Nederlandse TV voor wat het is en steek je licht eens op op de geo-reportages van de (Frans/Duitse) TV-zender ARTE; het verrijkt je wereldkennis enorm en leert je Duits als bonus. 
Elke dag positief beginnen met kleine rituelen geeft een fijn houvast. Jezelf omringen met positieve dingen waar je blij van wordt, en afstand nemen van zaken en nieuws die je negatief beïnvloeden en waar je niets aan kunt doen. Loslaten.
Weer terug van kwantiteit naar echte kwaliteit, van een globaal naar een lokaal voedselsysteem (met groente van het seizoen van de bio-boer, uit de volle grond en zonder plastic zak) en meer gecentraliseerde productieprocessen, van grootschalig naar kleinschalig; naar een hogere waardering voor handwerk en vakmanschap. Eigenlijk gewoon terug naar tevredenheid, en daardoor naar zingeving.

Als je leert ontspannen en vertragen
ontstaat creativiteit vanzelf

Vriendelijkheid verbindt
Door op een positieve en ont-wapenende manier in het leven te staan en dit ook naar anderen uit te stralen, probeer ik zoveel mogelijk mensen te inspireren hetzelfde te doen. Alles draait om liefde, een zeer krachtige energie. Als we allemaal een stukje vriendelijker en milder zijn, niet polariseren maar open staan voor elkaars opvattingen en oprecht geïnteresseerd zijn in de ander, dan wordt alles om ons heen meteen zoveel stralender! Dan ontstaat echte verbinding met elkaar. Glimlachen doet lachten, een gemeend compliment, je zult merken dat het als een olievlek werkt en je het dubbel terugkrijgt. Karma!

Ieder kind is een kunstenaar
De uitdaging is er een te blijven
als je groot wordt

Cissi       


De overgangsfase:
een bijzondere fase, maar neem het op tijd serieus in deze drukke wereld

(tekst wordt nog aangepast)

Een missie

Al ruim voor mijn echte overgang ben ik me gaan interesseren in de werking van vrouwelijke hormonen. Ik zag en zie veel 'getrubbel' en burn-outs bij vrouwen tussen 40 en 50, wat naar mijn mening veroorzaakt kon worden door hun stressvolle leefstijl in combinatie met hun afnemende hormonen in die leeftijdsfase. Ook zie ik dat het veel invloed heeft op hun relatie, kinderen en werk. 

Graag zou ik vrouwen willen informeren dat al vanaf je 35e een belangrijke verandering in je lichaam plaatsvindt door een afname van hormonen. Deze verandering komt veelal tot uiting tussen het 40e en 50e levensjaar en is een aanloop naar de 'echte' overgang. Een druk en stressvol leven gaat niet samen met deze overgangsfase en leidt vaak tot psychische en lichamelijke klachten en burn-out. Zeker in de overprikkelde wereld waarin we nu leven. Wanneer je je als vrouw hiervan bewust bent, kun je echter veel ongemakken voorkomen. Je hebt namelijk zelf veel in de hand: met een leven dat in balans is (rust, regelmaat en een gezonde leefstijl) verloopt deze bijzondere fase in je leven veel rustiger. 

Ik heb me gericht op Duitsland, omdat natuurgeneeskunde daar van oudsher een gevestigd begrip is en ook een veel serieuzere plaats inneemt dan in Nederland. Sinds 2015 ervaar ik zelf hoe ongelooflijk een aanvulling met bio-identieke hormonen (100% lichaamseigen, dus geen plantaardige of synthetische !) bijdraagt aan je levenskwaliteit en innerlijke rust, en hoeveel levensvreugde en levensenergie ze geven. Helaas is hierover nog veel onwetendheid, zeker in Nederland, en ook onder reguliere artsen. Het woord 'hormonen' heeft helaas in de loop der jaren een vrij negatieve bijklank gekregen, ze zouden gevaarlijk zijn. Het tegendeel is waar. In dit geval echter doe je niets meer en niets minder dan een tekort in je lichaam aan de hormonen progesteron en oestrogeen (17-b-estradiol) - dat door het ouder worden ontstaat - weer aanvullen. Op een persoonlijk afgestemd niveau dat bij je past, waardoor je je balans hervindt en je weer goed voelt. Ik ben lid van het Duitse Hormoon-netwerk (München). 

Wat doen hormonen in je lichaam
De vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen - en het evenwicht ertussen - zijn onmisbaar voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van vrouwen én mannen.  Ze zijn voor nagenoeg alles in je lichaam verantwoordelijk: de gezondheid van je hart en bloedvaten, de sterkte van je botten, je stemming, de conditie van je huid en haren, de werking van je hersenen, je lichaamsvormen, je levenslust en energie, het risico om (borst-)kanker te krijgen etc. etc. Je kunt tot het eind van je leven eigenlijk niet zonder deze hormonen, om gezonder en met minder klachten oud te worden. Naast verborgen ontstekingen door gebrekkige voeding en leefstijl is de afname van hormonen de belangrijkste oorzaak van ziektes en veroudering.  
 
Hormoonafname en stress
Deze belangrijke hormonen nemen echter met het ouder worden steeds verder af. Dat was vroeger niet zo'n probleem, aangezien nog niet zo heel lang geleden mensen niet veel ouder dan een jaar of 50 werden. Bij mannen is de hormoonafname over tientallen jaren verspreid, maar bij vrouwen is deze periode korter en heviger; het begint al rond je 35e. Ik richt me hier voornamelijk tot vrouwen, omdat zij nog meer dan mannen afhankelijk zijn van de werking van hun hormonen. Ze kunnen aanzienlijke klachten krijgen wanneer eerst progesteron (het rustgevende en ontstekingsremmende hormoon) en daarna ook oestrogeen (het hormoon van vrouwelijkheid en goede zin) in de periode richting de overgang steeds verder afneemt. 

Vooral als vrouwen een overvol, gestresst leven leiden met een ongezonde levensstijl; dat gaat niet samen met de (pre-)menopauze en de overgang.

Bij stress maken de bijnieren (o.a.) continu het stresshormoon cortisol aan. Dit doet het lichaam om beter met stress te kunnen omgaan. Hierdoor kunnen echter op termijn niet alleen je bijnieren uitgeput raken, maar kan ook je schildklier trager gaan werken, waardoor veel diverse klachten kunnen ontstaan. Ook gaan we bij stress oppervlakkig en 'hoog' ademhalen. Een goede en rustige (buik-)ademhaling is echter enorm belangrijk voor je algehele gezondheid; je zult direct merken wat dit met je doet, zelfs met je ogen (!).

Welke klachten kunnen ontstaan door hormoonafname
Door hormoonafname kunnen lichamelijke ongemakken ontstaan (de bekende opvliegers), maar minder bekend zijn ingrijpende psychische klachten. Bijvoorbeeld: onrust in het hoofd, depressieve of angstgevoelens, je bent emotioneler en labieler, hebt soms een kort lontje, ervaart minder levensvreugde en vitaliteit, je energie neemt af, je kunt minder goed met stress omgaan, minder goed organiseren, slaapt slechter, je gewicht neemt toe en je lichaamsvorm verandert, je concentratie en geheugen worden minder, je kunt last krijgen van je gewrichten, haaruitval, hebt soms lange en hevige menstruaties, krijgt opvliegers, je vrouwelijkheid 'verschraalt', je libido neemt af en vooral ben je vatbaarder voor ontstekingen en dus allerlei ziektes (ook moderne welvaartsziektes zoals kanker).

Dit alles zorgt voor een lichamelijk en geestelijk minder goed functioneren. Het gevoel kan het best omschreven worden door: wat gebeurt er toch allemaal, ik ken mezelf niet terug. Maar ook: ben ik nog wel happy met mijn leven. Het leidt tot veel onbegrepen leed in de samenleving én in relaties. 

Waar kun je nog meer rekening mee houden
Door deze emotionele instabiliteit kunnen ook al aanwezige onzekerheden (of trauma's) nog meer naar de voorgrond treden. Veel vrouwen zijn vrij onzeker van zichzelf en willen op het werk graag alles goed doen of presteren. Vaak heeft deze onzekerheid een oorzaak in de jeugd, niet zelden een verstoorde relatie met de moeder (of de thuisbasis in het algemeen). 

Vaak ontstaan in deze overgangsfase ook darmklachten en klachten m.b.t. de spijsvertering, door het jarenlang negeren van signalen van het lichaam door stress. Door stress gaan namelijk zeer belangrijke (spijsverterings-)organen zoals lever, alvleesklier, maag en darmen slechter functioneren. En die zijn enorm belangrijk voor je gezondheid en ook hoe je je geestelijk voelt.

Een aanpassing van leefwijze en eetpatroon is noodzakelijk om klachten te voorkomen of verminderen: een leven in balans met rust, minder stress, pure biologische voeding en het vermijden van chemische producten (die als hormoonverstoorders werken) doet enorm veel.

OP TIJD keuzes maken
Ik streef er daarom naar zoveel mogelijk vrouwen te informeren om (de aanloop naar) de overgang al in een vroege fase serieus te nemen. 
Uit te leggen hoe enorm belangrijk rust, gezonde voeding en leefstijl is. Om op tijd keuzes te maken (gezin <> carrière), niet te lang signalen van je lichaam te negeren en vooral NIET over de streep te gaan; je kunt niet meer terug.

Het is pijnlijk om te zien hoeveel vrouwen eerst een burn-out of ernstige lichamelijke en psychische klachten moeten doormaken om tot inzicht te komen. Ik zie veel vrouwen met een stressvolle baan, een druk gezinsleven en een vol sociaal leven: het gaat maar zelden goed. Niet voor niets zijn er in die levensfase zoveel burn-outs en scheidingen. Ook voor de partner / kinderen en zeker ook voor de werkgever (veel ziekmeldingen bij vrouwen in deze leeftijdsfase) is deze fase van emotionele en lichamelijke instabiliteit van een vrouw absoluut niet gemakkelijk. ! Vaak zitten ook de kinderen dan net in de hormonale achtbaan van de puberleeftijd die juist extra aandacht vraagt. Zij pikken de onrust van de moeder en het gezin dan extra op. 
Een (gezins-)leven met meer tevredenheid, minder haast en meer zingeving is zoveel waardevoller. Dat betekent dat je misschien ook keuzes moet maken m.b.t. je carrière of op materieel gebied.

Een aanvulling met lichaamseigen hormonen
Zelf ervaar ik sinds 2015 dat een persoonlijke aanvulling van hormoontekorten met lichaamseigen, bio-identieke hormonen (dmv periodieke bloedmetingen) je enorm veel rust en extra levenskwaliteit geeft. Graag informeer ik u hierover. Ik heb zelf eigenlijk geen overgangsperikelen, maar dit heeft ook te maken met een manier van leven: op tijd en gericht keuzes maken, pure biologische voeding, veel positiviteit en tevredenheid, voldoende slaap, beweging, geen chemische crèmes op je lichaam of chemische middelen in / rondom huis, en enkele noodzakelijke supplementen. 
Ik ben lid van het Duitse hormoon-netwerk in München.

© 2011 - 2021 Taupe STUDIO - Internationale Kunstgalerie - grote maatwerk schilderijen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel