Wie ben ik

Tekst, fotografie, website-ontwerp: © Cissi Driessen         

cissigroottaupeschilderijopmaat.jpg​  

(tekst wordt dagelijks aangepast)

Studie
Op mijn 17e ben ik aan de Universiteit van Antwerpen gestart met mijn studie Tolk-Vertaler Frans / Spaans / Nieuwgrieks, die ik 4 jaar later in 1991 heb afgerond (master). Daarna volgde nog een jaar aan de Universiteit van Straatsburg. Verder heb ik op jonge leeftijd gestudeerd, gewoond en gewerkt in o.a. Griekenland, Spanje en Italië. Op verzoek verricht ik nog tolk-/vertaalwerkzaamheden voor de talen Frans, Spaans, Nieuwgrieks, Engels, Duits en Italiaans. 

Interesses
Een van mijn interessegebieden - naast o.a. wetenschap, techniek, economie en koken - is de mens. Enerzijds het psychologische aspect, o.a. de kracht van positieve / negatieve beelden, emoties en gedachten op ons welzijn, en hoe we dit zelf kunnen sturen. Anderzijds de invloed van stress, voeding en chemische vervuiling op onze lichamelijke maar ook geestelijke gezondheid en op ons gedrag; al bij jonge kinderen. Daardoor ook het steeds vaker en jonger voorkomen van chronische ontstekingsziektes zoals depressie, reuma, Alzheimer, Parkinson, auto-immuunziektes, kanker, ADHD etc. (zie A.)

Verder heb ik mij sinds lange tijd verdiept in bio-identieke (lichaamseigen) hormonen. Ik merk dat veel vrouwen die ik tegenkom rond hun 45e steeds minder goed in hun vel zitten, maar dit niet kunnen duiden (gewichtstoename, innerlijke onrust, stemmingswisselingen, minder energie, slaap- en concentratieproblemen, gewrichtspijn etc.). Het heeft veel invloed op de kwaliteit van leven, maar veroorzaakt ook spanningen in de relatie, het gezin en op het werk. De oorzaak ligt in een afname van de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen in de aanloop naar de overgang (35-50 jaar) en de 'echte' menopauze daarna. Dit gaat nooit samen met een stressvolle leefstijl en leidt hierdoor vaak tot burn-out (en ik denk scheidingen); graag vertel ik u meer hierover. Zelf neem ik sinds 2015 op maat gemaakte bio-identieke hormonen uit Duitsland; lid van het Duitse Hormoonnetwerk (zie B.)'Geluk komt van tevredenheid'  (in de tuin van Taupe STUDIO)

De schilderijen
In 2010 heb ik zomaar eens een schilderij gemaakt. Ik ben op alle fronten autodidact en geloof dat met zelfvertrouwen, wilskracht, hard werken en gewoon dóen in principe alles mogelijk is. Wanneer je daarop vertrouwt, je openstelt en met aandacht en toewijding iets doet, dan is alles leuk; ook strijken! Een 'verkeerde' keuze bestaat niet want is een leerproces, je neemt volgende keer gewoon een andere afslag. Door een positieve instelling komen er ook veel positieve dingen op je pad.
In 2015 heb ik volledig voor het schilderen gekozen. Door deze stap heb ik nagenoeg geen stress of haast in mijn leven - de grootste ziekmakers van de huidige tijd. Hierdoor heb ik dagelijks nog meer tijd voor alle mensen om me heen en voor mantelzorg. Met mijn schilderijen wil ik eenvoudigweg mensen blij maken, maar vooral ook inspireren meer in het moment te leven. Alle bijzondere personen áchter het schilderij ontmoeten vind ik nog steeds de grootste rijkdom van mijn fijne werk.
Ik werk met acryl op linnen en 45 mm dikke aluminium frames. De stijl is abstract en kenmerkt zich door het grote formaat, dikke verfdruppels en in detail meegeschilderde randen. Mijn stijl heeft zich gaandeweg vanzelf ontwikkeld en de schilderijen vinden hun weg ook naar het buitenland. In Europa probeer ik waar mogelijk de schilderijen persoonlijk te bezorgen met een grote bus, van Milaan tot Noorwegen. 

Geluk door tevredenheid
Tevreden en dankbaar zijn maakt dat ik me oer-gelukkig voel.
Van huis uit heb ik altijd dicht bij en met de natuur geleefd, met een grote tuin vol groente / fruit en dieren, in een warm (ondernemers-)gezin. Hier heb ik gezien dat balans aan het thuisfront, met een moeder die voor rust en regelmaat zorgt, essentieel zijn voor veerkracht in een gezin. En hoe dit samen met pure en gevarieerde voeding vanaf de kinderjaren mede van invloed is op keuzes, geluk en succes in je latere leven. Daar ben ik mijn ouders nog steeds heel dankbaar voor.
Ik voel me sterk verbonden met mensen, dieren en de natuur in het algemeen en beleef de wereld - en alle kleine dingen hierin - heel intens. Dat voelt als een enorm voorrecht. Het werk in mijn fijne tuin en huis (gelukkige huisvrouw) geeft veel voldoening. Uit dit alles, en uit mijn dagelijkse ontmoetingen met bijzondere mensen, haal ik mijn inspiratie. ​

" Geluk is: rust aan het thuisfront
en elke dag een pan verse soep op tafel "

Covid-19 en vitamine D3
Vanaf het begin is van bovenaf vooral gestuurd op de buitenkant (mondkapjes, afstand houden) en hebben we ons blind gestaard op een vaccin. Nadruk op de binnenkant (preventie) was veel verstandiger geweest: gevarieerde voeding met heel veel groentes, en veel beweging is zeer belangrijk voor een sterk immuunsysteem en een goede weerstand, ook tegen virussen als Covid-19. Voldoende slaap en het vermijden van stress horen hier ook bij. Verder een aanvulling met supplementen, vooral vitamine D3 (!), maar bijv. ook C, zink etc.
Het is een gemiste kans dat overheden wereldwijd de gelegenheid niet aangepakt hebben om hierop te sturen, door voorlichting op scholen omtrent preventie (voeding, obesitas, beweging) en door het verstrekken van vit. D3. Ook de kracht van positieve informatie wordt onderschat: door continu negatieve berichtgeving in de media is veel angst ontstaan, en angst is altijd een slechte raadgever. De psychosociale gevolgen hiervan zullen we nog lange tijd ondervinden. We kunnen echter samen nu het tij keren, want het begint bij je manier van leven.

Keuzes maken 
Door bewust - en tijdig - keuzes te dúrven maken, kunnen we ons leven en geluk voor een belangrijk deel sturen en de regie in eigen hand houden. We hebben het altijd 'druk', maar zien niet in dat we dat zelf veroorzakenHierdoor verliezen we beetje bij beetje veerkracht. Veerkracht is nodig om ook in mindere tijden het hoofd boven water te houden. En hierdoor vergeten we ook waar het echt om gaat: om te léven. Onze identiteit ontlenen we vooral aan de buitenkant. Internet en social media hebben het grootste aandeel hierin, maar ook zelf willen we gewoon teveel. Beide partners een carrière, een relatie met kinderen, een druk sociaal leven... Het heeft geleid tot veel stress en oppervlakkigheid, waardoor we nog maar weinig tijd en oprechte belangstelling hebben voor elkaar, rust - regelmaat en gezonde voeding voor onze kinderen en echte focus voor de dingen die we doen.

Preventie ipv symptoombestrijding 
De huidige wereld is ingericht op symptoombestrijding in plaats van preventie (Covid-19). Ons welzijn hebben we al lang geleden ingeruild voor welvaart. We razen maar door in een overvolle en doorgedraaide maatschappij, die volledig gefocust is op economisch gewin. Er is van alles te veel: teveel consumptie en verspilling, teveel productie, daardoor chemische vervuiling, een enorme bedreiging voor onze (mentale) gezondheid. Maar ook is er veel te veel (negatief) nieuws en informatie waar we ons dagelijks door laten beïnvloeden (Covid-19). Door de technologische 'vooruitgang' en over-globalisering is de wereld inmiddels onnodig ingewikkeld geworden. Veel mensen kunnen de overprikkeling die dit teweegbrengt en het tempo niet meer bijbenen, een voedingsbodem voor psychische klachten.

Stilstand is ook vooruitgang
Ik geloof in een leven dat dicht bij de natuur staat, in leven en laten leven, onthaasten, en back to basic: veel minder consumeren, rust vinden in je eigen huis en daardoor in jezelf, bewuste eetmomenten samen aan tafel, het gezonde verstand gebruiken en hierin ook keuzes maken welk nieuws je tot je neemt (Covid-19). Terug van kwantiteit naar kwaliteit, van globaal naar lokaal, van grootschalig naar kleinschalig. Eigenlijk gewoon terug naar tevredenheid. Af en toe stilstand is ook vooruitgang, maar dan gewoon op een andere manier.

Vriendelijkheid verbindt
Door op een positieve en ont-wapenende manier in het leven te staan en dit ook naar anderen uit te stralen, probeer ik zoveel mogelijk mensen te inspireren hetzelfde te doen. Als we allemaal een stukje vriendelijker en milder zijn, iets meer voor elkaar over hebben, elkaar accepteren zoals we zijn en oprecht geïnteresseerd zijn in de ander, dan wordt alles om ons heen meteen zoveel stralender! Dan ontstaat echte verbinding met elkaar. Een lach, een gemeend compliment, je zult merken dat het als een olievlek werkt en je het dubbel terugkrijgt. Karma!

Cissi       

"IEDER KIND IS EEN KUNSTENAAR. DE MOEILIJKHEID IS ER EEN TE BLIJVEN ALS JE GROOT WORDT" (Picasso)

A. 
Gezondheid begint in de kinderjaren
Een tekort aan voedingsstoffen (veel groentes, fruit en essentiële vetten) en een overdaad aan industriële vetten en suikers zorgt al vanaf de kinderjaren voor een grote achterstand. Eenzijdige voeding in combinatie met voortdurende stress waaraan kinderen al jong blootgesteld worden, zal op latere leeftijd veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken.  
Er is tegenwoordig geen rust meer in een gezin. Veel partners ambiëren beiden een carrière. Kinderen worden voor dag en dauw uit bed gehaald en ’s avonds uitgeput van de BSO opgehaald. Er wordt snel en veel te laat een pastamaaltijd op tafel gezet. De onrust van de ouders - vooral van de moeder - werkt sterk door op de kinderen. Voeding wordt zo laat niet meer goed verteerd en men gaat veel te laat naar bed; de gevolgen van slaaptekort worden vaak onderschat. Maag-/darm- en buikklachten, en hiermee gerelateerd gedragsproblemen, komen zelfs bij jonge kinderen al heel vaak voor.
Ook moderne welvaartsziektes zoals bijv. auto-immuunziektes, depressie, Alzheimer, ADHD, reuma of kanker kunnen voor een groot deel worden toegeschreven aan eenzijdige, bewerkte voeding in combinatie met stress en een ongezonde leefstijl. Hierdoor ontstaan al vroeg laaggradige ontstekingen in je lichaam en raakt het immuunsysteem steeds verder verzwakt. We worden weliswaar ouder, maar brengen meer jaren door met een beperkte levenskwaliteit.
Positief is dat we hier zelf veel aan kunnen doen door keuzes te maken in wat we willen, en meer rust en regelmaat aan te brengen in ons leven. Door te kiezen voor pure, onbewerkte en vooral gevarieerde voeding, met zeer veel groentes, fruit en gezonde vetten; en door industriële vetten en suikers zoveel mogelijk te vermijden. Ook veel bewegen, stress vermijden en op tijd naar bed geeft een enorme gezondheidswinst. Daarbij zijn - zeker in de huidige tijd - ook enkele supplementen onmisbaar, zoals (o.a.) D3, omega-3 en C (alle drie sterke ontstekingsremmers). Er is een relatie tussen wat je eet / opneemt en de kwaliteit van je lichaam, je brein en hoe je je voelt.


B.
Wat de afname van je hormonen met je doet

(Onderstaande tekst gaat alleen over hormoonafname bij vrouwen. Het spreekt voor zich dat dit ook bij mannen speelt, zij het in andere mate. Ook wordt alleen progesteron en oestrogeen genoemd, niet testosteron. 
De (aanloopjaren naar de) overgang hoeft niet per se problematisch te verlopen; sommige vrouwen merken er zelfs weinig van. In onze huidige Westerse maatschappij echter met veel stress, bewerkte en eenzijdige voeding, en chemische vervuiling zijn de symptomen van een afname van de hormonen progesteron en oestrogeen vaak veel duidelijker merkbaar. Het is een sterk ondergewaardeerd probleem in de samenleving, dat bij veel vrouwen voor vervelende klachten en een verminderde levenskwaliteit zorgt, en een goed functioneren jarenlang in de weg kan staan. Zeker in combinatie met langdurige stress.
Klachten worden lang niet altijd met de overgang in verband gebracht. De combinatie van de (pre-)menopauze en langdurige stress is echter de oorzaak van veel ziekteverzuim bij vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd. Niet zelden leidt dit tot burn-out en (ik denk) ook scheidingen (wanneer de vraag opspeelt: ben ik nog wel gelukkig?). Hoe zit het precies:

Geslachtshormonen en je gezondheid
Vrouwelijke hormonen - en het evenwicht ertussen - zijn ongelooflijk belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ze bepalen eigenlijk alles: van je energieniveau tot de gezondheid van je hart- en bloedvaten, van de omvang van je taille en je lichaamsvormen (jazeker) tot de stabiliteit en rust in je hoofd, van je stemming tot je libido, van de sterkte van je immuunsysteem tot je levenslust, van de sterkte van je botten tot de werking van je hersenen (geheugen, concentratie). En dit is maar een kleine greep. Vrouwen zijn veel afhankelijker van hun hormonen dan mannen. Het is dan ook begrijpelijk dat een afname van deze hormonen gevolgen heeft.  

Hormoonafname fase 1: al vanaf je 35e
De vrouwelijke hormonen nemen al vanaf het 35e jaar langzaam af, dat is een natuurlijk proces. Deze eerste cyclus van de pre-menopauze duurt zo’n 7 jaar (35-42 jaar). Progesteron neemt al af, terwijl oestrogeen nog redelijk op niveau blijft; dit veroorzaakt een verstoord evenwicht. Vaak wordt gesproken over oestrogeendominantie, maar in feite gaat het om een progesterontekort. Progesteron is (ook voor mannen!) een zeer belangrijk hormoon dat beschermend / ontstekingsremmend werkt en o.a. zorgt voor stabiliteit en een goede nachtrust. Vrouwen worden door een afname ervan vatbaarder voor bijv. cystes, poliepen, maar ook treedt vaker het premenstrueel syndroom op (PMS),  het prikkelbare-darmsyndroom (PDS), een instabiele menstruatiecyclus, onverklaarbare ‘pijntjes’, stemmingswisselingen, vermoeidheid en slaap- en concentratiestoornissen.  (tekst wordt nog aangevuld)


 

© 2011 - 2021 Taupe STUDIO - Internationale Kunstgalerie - Exclusieve abstracte XXL schilderijen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel